A csakralégzés fogalmához először tisztáznunk kell, mi is a csakra?

A csi szócska kínaiul életerőt, energiát jelent. Jelen van olyan folyamatokban, mint pld.:
– évszakok körforgása
– születés-élet-halál, újjászületés
– zenei ütemek közti szünet
– fény gyorsasága,
– óceánok ár-apálya stb…

Testünk a lélek lakhelye, otthona, ezért a testi betegségek okai a lelki problémákban gyökeredznek. A fizikai testnek is vannak 3 dimenziós látásunk számára láthatatlan energiaközpontjai.
A csakrák kifinomult energiaközpontok, amelyeken át bejut az életenergia (csi) testünkbe. Bár a testen több száz, az energia befogadására alkalmas pont található, e pontok hálózata beteríti az egész testfelületet, összesen általános tudás szerint hét, legújabb információk szerint pedig 12 csakra kapcsolódik testünkhöz.

A csakra szankszrit eredetű szó, és kereket jelent, jól példázva azt, hogy ezek az energiaközpontok örvényszerűen mozognak. A csakrák feladata a teremtés, valamint a létezés egyensúlyának fenntartása.

Amennyiben a csakra rezgése nem megfelelő, romboló energiákat vonz, és sugároz a környezetbe, de ha megfelelő, erősíti az életenergiákat.

Néhányan felelőtlenül nyitogatják a csakrákat, tehát ezzel elővigyázatosnak kell lenni! A lényeg, hogy az egyén csakrái egyensúlyban működjenek, és csak az egyéni fejlődésének megfelelő mértékben legyenek nyitva. Ebben is fontos a fokozatosság.
Amilyen ritmusban fejlődik lelkileg az ember, olyan mértékben nyílnak meg fokozatosan egyre jobban ezek az energiaközpontok, így lelkileg és fizikailag teljes harmóniába kerülhetünk.

Légzés, és ritmus

A légzésnek, mint minden más élettani funkciónak is megvan a maga ritmusa. Ha ebben a ritmusban disszonancia keletkezik, akkor az egyén életének valamely területe nincs egyensúlyban, és ekkor az egyes életterületeken nem tudja kialakítani az önmagának legmegfelelőbb ritmust.

A mai világban sokan rohannak, és nincs idejük önmagukra. Valójában mindenkinek fontos, hogy olyan életritmust tudjon kialakítani magának, amely egyensúlyba hozza az életét.

A transzlégzés (Holotrop/csakralégzés) a zenét is felhasználja arra, hogy a csakrákon keresztül történő különböző ritmusban végzett légzés közben, információkhoz jussunk, és harmonizálni tudjuk az egyensúlytalan, problémás területeket.

A csakralégzéssel összekapcsolt egyéni foglalkozás alkalmával végighaladunk a csakrákon, és az azokhoz tartozó életterületeket az egyénnek megfelelően, a kliens belső bölcsességét felszínre hozva optimalizálom.

Összefoglalva: a transzlégzés stresszoldásnak több speciális ága van, amely foglalkozások akár egymásra is épülhetnek:

Rebirthing (Újjászületés): születés előtti időszaktól a születés utáni pár napot öleli fel. Itt sok kérdés merülhet fel:
Terveztek –e?
Fiúnak vagy lánynak vártak?
Anyaméh-beli állapotot hogyan élte meg?
Volt –e bármely fizikai vagy lelki blokk a születés folyamatában? Születés utáni pár napot hogyan élted meg?

A születés folyamata az élet minden területére hatással van, ezért érdemes ezeket a blokkokat feloldani.

Csakralégzés: különböző életterületekkel kapcsolatban szintén hatékony segítséget nyújt

A  transzlégzés stresszoldáson belüli egyéb oldó technikák is megerősítéssel szolgálnak abban, hogy az életet örömtelien éld tovább.