UA-2791234-58
EgyéblélekodásokSpirituális tanárokváltozás

Spirituális “Megvilágosodott, Magasabb Tudatosság” csapdája

By 2020-10-28 No Comments

Már elkezdtem tárgyalni a spirituális csapdákat, és ez alkalommal most megint egy divatos “spirituális szlogent” emelek ki, amelyet azok, aki az egó csapdájába esnek, sajnos romboló módon használnak.

Először álljon itt egy idézet Garry Chapman, írótól, párkapcsolati szakértőtől:

Lehetséges, hogy a hosszú távú kapcsolat valamelyik résztvevője „kinőtte” a párját, azaz személyes fejlődése következő szakaszában már nincs szüksége rá, esetleg vissza is húzza. 
Persze számos esetben ott van a gyerek, vagy a gyerekek. Ilyenkor a normális felelősségérzetből fakadó bűntudat miatt a résztvevők szenvedései hatványozódnak. Általában azt képzelik ugyanis, hogy a kapcsolati krízis, netán a szétválás és annak következményei ártanak a gyerekeknek. Szeretném leszögezni, hogy a kicsiknek elsősorban nem a krízis árt, hanem a szülők boldogtalansága, félelmei, bűntudatai és annak kompenzációi.
Az, hogy a szülők hibáztatják egymást.

Árt a gyerekeknek továbbá az is, ha a szülők azt képzelik, hogy nincs rendben, ha egyikük vagy másikuk – teljesen és hosszútávon – szerelmes lesz valaki másba.

A gyerekek ugyanis nem hülyék, és a felnőttekkel ellentétben nagyon szélsőséges érzelmi helyzetekhez is képesek egészségesen alkalmazkodni, amennyiben ebben nem zavarják meg őket a fent említett szörnyűségekkel.

Úgy gondolom, hogy a boldog szülők, akárhogyan is érik el, élik át és valósítják meg boldogságukat, sokkal jobbat tesznek a gyerekeiknek, mint a boldogtalan szülők, akik kötelességtudat mögé rejtett gyávaságból, bűntudatból, rosszul értelmezett felelősségtudatból önmagukat a „gyerek érdekében” boldogtalanságra kárhoztatják.

Már csak azért is, mert a utóbbi esetben néhány év múlva tipikusan előkerül az a gondolat vagy valamelyik változata, hogy „mennyi áldozatot hoztam érted”.

Ezzel a szülő abba helyzetbe hozza a gyereket, hogy örök adósnak kell éreznie magát, mely adósság a szülő élete végéig, sőt tovább, semmilyen módon nem törleszthető. Ilyenkor a szülő olyan hatalmat szerez a gyereke fölött (még annak felnőtt korában is), ami meggátolja a gyereket abban, hogy úgy éljen, ahogyan szeretne, azzá válva, akivé válnia kellene. Más szóval: az ilyen szülő torzóvá teszi a gyermeke életét.”

Az idézett szakemberrel teljesen egyetértek, de vannak olyanok, akik félreértelmezik, vagy -e jelenség mögé bújva rombolják szét saját kapcsolatukat.

Mire gondolok?

Elmesélek neked egy érdekes és tanulságos esetet, amelyet egyik kliensemtől hallottam, és összefügg a fenti idézet ezen mondatával: Lehetséges, hogy a hosszú távú kapcsolat valamelyik résztvevője „kinőtte” a párját, azaz személyes fejlődése következő szakaszában már nincs szüksége rá, esetleg vissza is húzza.” 

Egy férfi elvégzett egy olyan spirituális tanfolyamot, amelyre azt mondták a tanítók, hogy az a spirituális módszer van a legmagasabb tudatossági szinten.

Ez a férfi, miután elvégezte a tanfolyamot, használta a módszert, majd elkezdte mondogatni a feleségének: – Tudod, én már nagyon magas tudatossági szinten vagyok, hiszen megtanultam, és használom ezt a magas tudatossági szinten lévő spirituális módszert (szerk. megjegyzése: Direkt nem írom ide a módszer nevét, hamarosan megtudod azt is miért nem.) Szóval szeretnék elválni tőled, mert én már a olyan magas szintű tudatossággal rendelkezem, hogy már sokkal fejlettebb vagyok nálad.

A férfi feleségének rosszul esett, aztán fogta magát és elment egy másik lélekoldó módszert megtanulni, azt amelyik neki megtetszett, bár erről senki sem mondta, hogy ez a legmagasabb tudatosságon lévő spirituális módszer.

Miután a felesége elvégezte ezt a másik lélekoldó módszert, a férje lenézően csak ennyit mondott neki: – Tudod az a baj, hogy az, amit te tanultál, nos, az a módszer nincs elég magas tudatossági szinten. Sajnálom, de mindenképp elválok tőled, mert te eléggé lemaradtál a fejlődésben, én pedig már nagyon magas tudatossági szinten vagyok.

A feleségének nagyon rosszul esett ez a lenéző és megalázó hozzáállás, és teljesen kiborult. Természetesen belement a válásba.

Válás utáni este immár a volt feleség úgy döntött, hogy szomorúságát a barátai körében mulatozva űzi el. A mulatság közben megismerkedett egy férfival, akivel a mai napig, hosszú évek óta boldog szerelemben élnek együtt.

Mi történt eközben a volt férjjel?

A volt férjnek már a válás előtt is volt egy szeretője (!), akivel a kapcsolata válás után nem sokkal megszakadt. Azóta is váltogatja a barátnőit, és keresi a boldog kapcsolatot.

Szerinted ki van a Magasabb Tudatossági szinten? Természetesen az a nő, akit megaláztak ebben a kapcsolatban, mégis talpra állt, a történtek ellenére megélte az örömöt, és azóta is boldog kapcsolatban él új párjával. 

És most a fentiekből következzenek a tanulságok:

  1. Ha valaki elvégez egy olyan spirituális tanfolyamot, amelyre  azt mondják, hogy az a legmagasabb tudatosságon lévő tudást tartalmazza, nem biztos, hogy ez igaz. Ha pedig igaz, attól valaki még nem lesz magasabb tudatossági szinten, ha megtanulja, és gyakorolja azt a spirituális tudást. Mert a magasabb tudatossági szinthez a tisztelet is hozzátartozik.

A példában szereplő férj pedig nem tisztelte a feleségét, mert:

  • Nemcsak kikiáltotta magát magasabb tudatosságúnak, még a feleségét is lenézte.

Önmagában az, hogy valaki spirituális úton jár, nem jelent magasabb tudatossági szintet, ezt sajnos sokszor hangsúlyoznom kell. A hozzáállás és a viselkedés megmutatja, egyes életterületeken ki, milyen magas tudatossági szinten van. 🙂

Mi lett volna a férj etikus, tiszteletteljes és valóban magasabb tudatossági szinthez méltó viselkedése?

Ha őszintén elmondja a feleségének, hogy mi nem tetszik neki a kapcsolatukban, szerinte min kellene változtatni a feleségének, és természetesen meghallgatja a feleségét is, hogy ő hogy látja őt. Neki, mint férjnek miben kellene változtatnia. Mert egy kapcsolatban nemcsak az egyik fél hibázik. Ha pedig nem sikerül javítani a kapcsolaton, akkor még mindig dönthetnek a válás mellett.

Ha tudni szeretnéd még milyen téves spirituális tanításokat és hozzáállásokat érdemes elkerülni, akkor kattints az alábbiakra és olvasd el: Ezt a 4 téves spirituális tanítást mindenképp kerüld el

(írta és szerkesztette: Kabany Csilla, a KreatívSpirit lélekoldó-erősítő alapítója, mentor-tréner, szövegíró)