UA-2791234-58
Egyébkapcsolatokszerelemváltozás

Leragadás, vagy továbblépés? – Tippek váláshoz – Kudarc, vagy siker?

By 2017-09-28 No Comments

Eltelt néhány hét a legutóbbi beszélgetésünk óta, most Réka és Géza a beszélgetőpartnerem. A válás témáját járjuk körül és rávilágítunk, hogy a válás folyamata valójában nem kudarc, hanem siker. 

Ha benne maradsz egy rosszul működő kapcsolatban, az a valódi kudarc.

  • A múlt alkalommal felmerült a manipuláció témája is. Azt érdemes megértenünk, hogy – picit visszatérve – a szerelmi háromszög témájához, a másikat soha nem tudod megváltoztatni. Mindig a saját jellemeden, hozzáállásodon és gondolkodásmódodon tudsz csak változtatni. Ha ezt megérted és elfogadod, akkor nem pazarolod az energiádat arra, hogy megmondd a másiknak, hogy mit tegyen.

Réka: – Igen, és köztünk Tamással is vannak olyan témák, amikről például nem beszélünk. Megértem én is, hogy a válás félelmetes lehet a számára, de lehet ezt okosan csinálni, például úgy, hogy engem kihagyunk a képből.

Géza: – Ezt hogy érted?

Réka: – Tegyük fel, hogy Tamásnál csoda történik, és felhozza a válás témáját a feleségének. A feleség kapásból azt fogja mondani, biztos szeretője van. Tamás viszont nyugodt lélekkel mondhatja, hogy nincs, hiszen mi valóban nem vagyunk szeretők. Szóval ekkor igazat mond.

Géza: – Hú ez igen, egy ok kilőve, így talán tompább hangon fog veszekedni az asszony, ha meghallja a válás indítványát. Viszont akkor mindenki, még a család bővebb tagjai is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy ugyan próbálják már megmenteni a házasságukat.

Réka: – Tényleg, mikor érdemes még megmenteni egy házasságot? Mert őszintén szólva, én sokszor úgy voltam vele, ha boldog a nejével, akkor maradjon vele. De én az ellenkezőjét látom a Tamáson. Viszont amikor velem van, akkor örül az egész lénye.

  • A Tamás esetében nincs értelme a mentőakciónak, hiszen ahogy te is elmondtad, és egyéb más tények is igazolták már az évek alatt, a szíve és a lelke már rég nincs benne a házasságban. Az egy dolog, hogy vannak olyan szokásai, amit megtesz a feleségének, hogy fenntartsa a szokásos képet: ő a rendes férj.

Géza: – Igen, de elég fárasztó eljátszani ezt a szerepet, mindenkinek megfelelni… Tapasztalatból mondom.

  • És látod Réka? Kimondtad. Veled boldog a Tamás, ráadásul nem öt perce ismeritek egymást. Évek óta hűséges vagy hozzá, és a szép pillanatok mellett, rengeteg szomorúságot is kellett elviselned ez idő alatt.

Ez hatalmas lelkierőt igényel, és a Tamás is beláthatja, hogy már nem tudsz tovább várni rá. Egyértelmű, hogy a Tamás szíve és lelke téged akar, de fel kellene nőnie ahhoz, hogy legyen bátorsága a fizikai valóságban is mindent megtennie azért, hogy megéljétek együtt ezt a szerelmet.

 

Réka:  – Hát igen, és tudod, én már arra vágyom, hogy egy olyan szerelmem legyen, akivel rendesen együtt járunk, és ha úgy alakul, együtt tervezzük a jövőt és éljük a jelent. Szeretem a Tamást, de ha ezt mind szeretném megélni, akkor más szerelmet kell találnom, mert a Tamás nem tesz semmit ezért. Én pedig nem fogok követelődzni, mert az már régen rossz, ha egy férfi azért tesz meg valamit, mert megköveteled tőle.

  • Ezzel egyetértek, és amikor elérkezik az az idő, hogy tegyük fel, megemlíti a válást. Ott találja magát a követelődző rokonság kellős közepén. A gyáva férfi ilyenkor megijed, és a kedvükért benne marad a szeretet- és szerelemhiányos házasságban, csak azért, hogy ne legyen konfliktus.

Na ilyenkor kellene elővennie  az Igazi férfinak a bátorságot és kiállni maga mellett.

 

Réka: – És ott van a gyerek is, a felesége őt is felhozhatja indoknak. Ráadásul ha a gyerekek azt mondják az apjuknak, ha elválik biztos nem szereti őket, és akkor egy érzelmi zsarolás lesz belőle…

 

  • A gyerekek esetében azt kell megérteni, amit már az előző beszélgetésünkben is említettünk.

A gyerek akkor is érzi, hogy valami nem stimmel a szülei házasságában, ha fogalma sincs, mi zajlik valójában.

Attól, hogy benne maradnak a szülők a szeretethiányos és szerelemmentes házasságban, csak rosszabb lesz mindenkinek.

A gyerekek ha már elmúltak öt évesek, akkor meg tudod beszélni velük, hogy nagyon szereted őket, és nem velük van bajod. Ahhoz, hogy ezt megértsék sokkal többször kell velük éreztetni, hogy szereted őket.

 

Géza: – És hogy lehet velük ezt éreztetni?

 

  • Nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is megerősíted bennük, hogy bármi is történik, őket ugyanúgy fogod szeretni. A másik ami a gyerekeknél nagyon fontos, hogy tudatosítani kell bennük, hogy ha ti, a szülei elváltok, ez nem jelenti azt, hogy elhagyod őt. Te attól még ugyanúgy az apjuk maradsz.

Nagyon fontos még az is, hogy a gyereket ne használjuk fel semmire! Ne zsaroljuk vele a másikat, mert ez egy olyan buta hozzáállás, amivel a gyerekre teszünk felesleges terhet.

Ez a szülő-gyermek kapcsolat, olyan kötelék, ami nem szűnik meg a válással, sőt!

Sokszor megerősödik a kapcsolat a gyerekkel, hiszen amikor a szülők elválnak, vége lesz a rossz házasságnak, és egy idő múlva lelkileg is lenyugszanak. Ilyenkor már érzelmileg és lelkileg is többet tudnak adni a szülők a gyerekeknek.

 

Réka: – Egyébként ez tényleg igaz, az én szüleim is elváltak, és sokkal nyugodtabbak lettek a válás után.

Apám sokkal figyelmesebb lett velem, amíg együtt éltek, alig foglalkozott velem, utána pedig nem győzött a kedvemben járni. Viszont nehéz dolga volt velem, mert addigra már eléggé bizalmatlan voltam vele, kamasz voltam stb.…

 

Géza: – De ott vannak a családtagok, akik előtt én leszek a fekete bárány…

  • Nézd, azt a családtagoknak is tudomásul kell venniük, hogy nem az évek száma határozza meg egy kapcsolat minőségét. Tudom, jöhetnek azzal is, hogy már 20 éve együtt vagytok, stb.

Ha a családod, szüleid valóban szeretnek téged, akkor elfogadják, hogy képes vagy felnőtt döntéseket hozni.

Az pedig, hogy bátran felvállalod azt, hogy kilépsz egy szeretethiányos, szerelemmentes házasságból, igenis nagyon érett és bátor hozzáállást kíván.

Amellett pedig egyre többen rájönnek, irreális elvárni azt, hogy egész életedben csak és kizárólag egy embert szeress, csak egybe légy szerelmes életed végéig. A szeretetet és szerelemet parancsszóra és elvárások, másodk kedvéért, képtelenség megélni.

Megint erős témát feszegettünk.

 

Géza: – Erős téma! Ezt így még nem fogalmaztam meg magamnak.

 

  • Igen, én sem.

Látjátok? Ezért kell kapcsolódnia a férfinak az Igazi férfi erejéhez, hogy amikor egy „erős témával”, élethelyzettel találja szembe magát, csak akkor képes rendíthetetlenül végigvinni a változásokat, ha rendelkezik az Igazi férfi erejével.

 

Géza: – Tudsz jó példát mondani, amikor ezt valaki megvalósította?

 

  • Igen, egyik kliensem, pont azt éli át, hogy válik a szerelme. Ott is kihagyják a szerelmét a válási procedúrából, így könnyebben veszi a férfi az akadályokat. A férfi szerelme pedig addig a háttérbe húzódik, bár nem könnyű egyiküknek sem türelmesnek lenni. Tudjátok az a baj, hogy kapásból elítélik azt, aki a válást kezdeményezi.

Pedig nem akkor lesz boldogtalan valaki, ha elválik, hanem akkor ha képtelen önmaga, és/vagy a szerelme mellett kiállni és vele új életet kezdeni.

Géza, Réka! Köszönöm a beszélgetést, szerintem megint nagyon erős tudatformáló infókat olvashattak azok, akik idáig követték a beszélgetésünket.

A következő részben pedig még többet beszélünk a félelmekről, bátorságról, arról, hogy kik támogatnak téged a válás folyamata alatt, és egy sikeres példát is hozok nektek: egy olyan férfiét, akinek sikerült a gyávaságot bátorságra cserélni. 🙂

Ha pedig te, Kedves  Olvasó végigolvastad a soraimat, és tetszik neked ennek a baráti beszélgetésnek a tartalma, megköszönöm ha megosztod ismerőseiddel, hátha nekik is segítesz ezzel.

  • (Jelmagyarázat a pici fekete pont a szerző mondanivalóját jelzi.)

(a fenti sorokat írta és minden szerzői jog fenntartva: Kabany Csilla, KreatívSpirit lélekoldó-erősítő és oktató, család- és lélekrendszerállító, Spirituális Választerápia (SVT)-szakember, légzéstréner. A szerző engedélye nélkül -e sorokat nem másolhatod és teheted közzé sehol máshol, semmilyen formában, de ezt az írást erre a weboldalra hivatkozva szerző nevének megjelölésével megoszthatod a fenti FB gombbal, vagy az írás linkjét is továbbküldheted.)