UA-2791234-58
bőségEgyébkapcsolatoklovakmegérzésváltozás

A kérdésemre Hóvirág is igennel felelt

By 2017-06-16 No Comments

15 év kihagyás után úgy döntöttem, újra visszaülök a nyeregbe. Annak idején kb. 11 évig lovagoltam, de aztán másfelé sodort az élet. Egy ideje már komolyan fontolgattam, hogy újra lóra ülök.

Számomra az első és legjobb spirituális tanítóim, a lovak voltak. Sokmindent tanultam tőlük, és az is beszédes, ahogy a mostani négy lábú tanítómra rátaláltam.

Edzők, lovarda és lovak, ennek a hármasságnak harmóniában kell lennie, mert csak így tudom tovább fejleszteni a lovastudásom.

Ráhangolódással választottam ki azt a lovardát, ahová kimentem terepszemlére. Gyönyörű hely, minőségi karámok, külön box minden lónak. Ahogy végigsétáltam a pályához vezető úton, tekintetemmel a hagyományos istállót kerestem. Nem találtam.

Aztán a tulajdonostól megtudtam: itt nincs istálló, mert minden kis karámhoz, külön box tartozik. Minden lónak külön box és kis karám jár. Ez tetszett, mert így a lovak maguk dönthetik el, mikor jönnek ki a karámba, és mikor vonulnak vissza a boxba.

Miközben a pályán lévő lovasokat néztem, megállt egy sárga ló mellettem, és a szeme sarkából kiszúrt engem. Többször is végigmért, és éreztem a gondolatait: – „No, itt egy új lány. Lehet, hogy rám fog ülni?”

Tetszett a lovarda, a lovak, és az edző hozzáállása is, bár kicsit izgultam, mert ezen a helyen western stílusban lovagolnak. Ez azt jelenti, hogy ha ezt a lovardát választom, akkor az eddig angol stílusú lovastudásom egy részét el kell felejtenem, mert egyértelműen láttam, aztán megtapasztaltam, hogy itt sokmindent másképp csinálnak a lovasok.

Mielőtt a lovarda mellett döntöttem, tudtam, hogy jó lenne első alkalommal egyensúly- illetve ülésjavító-gyakorlatokat is végezni, mert arra gondoltam, talán így gyorsabban visszajön a lovak iránti bizalmam. A 15 év kihagyást ugyanis nagyon soknak éreztem.

(A fenti képen a kedves Hóvirág nevű ló látható)

Nem szóltam semmit az edzőnek, ő mégis kitalálta a gondolatomat, mert az első edzésen felajánlotta, hogy oké, most végezzünk ülésjavító-gyakorlatokat. (Hozzá kell tennem, mindezt futószáron végeztük.)

A feladat úgy szólt, hogy nyújtsam ki a kezem, forduljak hátra, és simítsak végig a ló farán, egészen a farkáig. Ez a gyakorlat bátorság próba is volt részemről, mert nem minden ló tűri, hogy fészkelődjenek rajta. Viszont én bíztam az edzőben. Aztán már bíztam a lovamban is.

Ezután előre hajoltam és végigsimítottam Hóvirág nevű lovam nyakán (a ló nem az enyém, csak az egyszerűbb fogalmazás miatt írom így), és ha már ott volt a kezem, kicsit megmasszíroztam.

Hóvirág csodálkozott ezen a megmozduláson, mert nem értette, mivel érdemelte ki a kényeztetést. Őszintén szólva semmivel, de mint tudjuk a szeretet teljesen független a teljesítménytől, és nem tudtam magam visszafogni, így hát adtam neki egy gyors simogató masszázst a tarkójára.

Amikor párszor elvégeztem az ülésjavító-gyakorlatot, megkérdeztem az edzőt, hogy: – „Szerinted Hóvirág szereti ezt a gyakorlatot?” (Még mindig nehezen hittem el, hogy ilyen nyugodtan tűri a gyakorlatból fakadó fészkelődésemet. Mert ugye tudjuk, hogy a lovak alapvetően növényevő, menekülő ösztönnel megáldott állatok, akik alapesetben nem szeretik, ha fészkelődünk rajtuk. Bár Hóvirág, mint megtapasztaltam, egy jól nevelt, és kitűnő idegrendszerű hátas.)

  • Igen, persze. – hangzott a válasz, és az edzőm válaszával egyidőben nagy meglepetésemre Hóvirág is élénken igennel bólogatott.

Mintha értené amit mondok.

Nem mintha, hanem valóban értette.

Igen, már emlékszem, a lovak képesek érzékelni a gondolatainkat, szándékunkat. Nemcsak azt érzik ha félsz tőlük, vagy szereted őket, hanem sokkal jobban veszik a felőlünk érkező gondolatokat, mint azt te valaha is gondolnád.

A második örömteli meglepetés akkor ért, amikor a traktor elhaladt a pálya mellett.

Már épp elkezdtem nyugtatni a lovamat, mikor az edzőm felhívta a figyelmem,  hogy Hóvirágot egyátalán nem zavarja a traktor zaja. Jé, tényleg! – nyugtáztam örömmel.

No igen, ilyen kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű lovon még nem ültem, annak ellenére, hogy hosszú éveket töltöttem 15 évvel ezelőtt nyeregben. Végül az edzővel közösen megállapítottuk, hogy én jobban izgultam, mint a ló. 🙂

Érdekes érzés tanulni a western stílust, mert itt még a nyereg is más, úgyhogy a fel- és leszállást is másképp kell megoldani.

Szokatlan volt az is, hogy hosszú száron, csak engednem kell, hogy előre menjen a ló. Hosszú száron lovagoltam Hóvirágot és mégis szépen száron ment. Nyilván nem önjáró üzemmódban, hanem lábbal is hajtanom kell közben.

A megállásnál is más technikát alkalmazunk, és sokat kell még tanulnom, hogy western stílusban otthon legyek.

Sok olyan dologról kell leszoknom, ami az angol stílusú lovaglásban elvárás volt, hogy pld.: derékkal is tolod a lovat előre, rövidebb szármértéket veszel, és még rengeteg dolgot említhetnék.

Sok élménnyel gazdagodtam annak ellenére, hogy még csak kezdőnek számítok a western stílusban. Például az is hatalmas élmény, hogy jó idegrendszerű, jól nevelt lovakon ülhetek. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt hátra dőlhetek, és nincs semmi dolgom. Itt is ugyanúgy el kell érni, hogy a ló rám figyeljen, és együttműködjön velem.

Hatalmas előny, hogy egy jól képzett lovat kaptam lovaglásra, amelyen ha ügyesen adom a segítségeket, akkor a sikerélmény is garantált.

Első edzésem után visszagondoltam régebbi lovaimra (papíron egyik sem volt az enyém, de a szívemben igen). Ahogy felidéztem őket, hatalmas és érdekes felismerés jött azzal kapcsolatban, hogy a lovak nevei előre predesztinálták sorsom egy-egy szakaszát. Pontosan mire gondolok? Kattints ide és megtudod, és egyik szívhez szóló lovas sztorimat is olvashatod.

2019-es friss megjegyzés: Ma pedig már Hóvirág partnerem a Ló Asszisztált Ön- és Képességfejlesztő foglalkozásokban is. 🙂

Szeretnéd te is megnézni és elolvasni hogyan töltjük Hóvirággal a dolgos hétköznapokat, akkor javaslom, csatlakozz az Állati bölcsességek, Hóvirágos gondolatok, pillanatok nyílt Facebook csoporthoz. 🙂

És egy kis ízelítő a western lovaglás érzéséből, élményéből:

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .