UA-2791234-58

Lovak sokszor tanulságos, és olykor vicces módon tanítanak a szeretetre. Egy ideje – a testbeszéd segítségével, földi szabadidomítással is – folyamatosan gyakorlom a lovakkal való kommunikációt. Gyakorlás közben értékes lelki tanításokra, felismerésekre teszek szert. Olyan felismerések ezek, amelyek a számodra is tanulságul szolgálnak.

A lovaknak általában az egyik kedvenc időtöltésük a falatozás. Hatalmas eredménynek számít, ha el tudod vonni a figyelmüket erről a tevékenységről, és eléred náluk azt, hogy szívesen együttműködjenek veled.

Egyik western lovasedzésen, Hóvirág szép egyenletes ütemben vitt engem a hátán, miközben az edző a közelünkben állt. Egyszer csak besétált Vivi, a belovagló lány, kezében egy zacskó ropogtatnivalóval.

Hóvirág

Vivi megkínálta az edzőmet a nasival. Erre Hóvirág örömittasan ezt gondolta: – “Zacskócsörgés, a zacskóban pedig finomság van, amit biztos nekem hoztak.” A gondolattal egy időben Hóvirág lelkesen, gyors iramban megindult a számára finom falatokat ígérő zaj felé. 🙂

Itt az élet kínálta feladat: – Tereljem el a ló figyelmét, adjak neki feladatot, nehogy rárohanjon arra a nasira, amit másnak szántak. Mindezt pár másodperc alatt kellett megoldani. A feladatot sikerült végrehajtanom, és közben az edző is észrevette Hóvirág nasi iránti lelkesedését, ezért inkább félrevonultak Vivivel falatozni. (Természetesen edzés végén odaadtam Hóvirágnak a neki szánt finom falatokat.)

A fentiekből jött az ötlet, hogy amikor a földi szabadidomítást gyakorlom, és olyan feladatot adok a lónak, hogy a számára vonzó dolgot mellőze, és rám figyeljen, akkor vajon hallgat-e rám? Engedelmeskedik-e nekem ilyen helyzetben?

Nos, jelenleg két lóval, Hóvirággal és a kis pónival, Napsugárral, – külön-külön – kipróbáltam ezt az engedelmességi tesztet. A szabadtéri pálya szélén ugyan még csak száraz kórók hajladoznak, de ezek a fűkezdemények is vonzóak a lovak számára.

Odavezettem a lovat a pálya szélére, ahol már könnyedén kidughatja a korlát alatt a ló a fejét, és elkezdheti legelészni a száraz füvet. Amikor láttam, hogy elmozdul a fű felé, pici, finom jelzéssel tudattam vele, hogy nem legelünk, mert még gyakorolunk.

Mindkét ló engedelmesen követte az utasításaimat, és szépen együttműködtek velem.

Vagyis: A lovak teljes mértékben elfogadtak vezetőnek, és még egy számukra csábító fűcsomó sem változtatott ezen, amely nagyon jó eredmény, hiszen ők akkor a kedvemért inkább lemondtak az előttük elterülő finomságról.

Tanulhatnak ezektől a lovaktól azok, akik bármely érdekek, vagy csábító azonnali örömforrás miatt lemondanak céljukról, vagy akár arról, hogy azt válasszák, akivel megélik a valódi szeretetet. Némelyek a szeretet helyett a csábító anyagi előnyöket választják, és bár “jóllaknak”, de mégis boldogtalanok. Most pedig tedd fel a kérdést magadnak, és válaszolj őszintén: Képes vagy átmenetileg lemondani a számodra csábító dologról annak érdekében, hogy az igazi szeretetet válaszd?

Tudod követni azoknak a lovaknak a példáját, akik az irántam érzett bizalomból, tiszteletből, szeretetből engem választottak? Tudod -e választani őszintén azt, akit valóban szeretsz? Igen, fontos, hogy őszintén válaszolj magadnak…

Visszatérve a lovakhoz: Amikor Napsugarat kivezettem a pályáról, ő már tudta, hogy vége a munkának, így hát örömmámorban fürödve rávetette magát a csábító fűcsomóra.

Nemcsak a legelésben lelték örömüket a munka után, hanem Hóvirág és Napsugár is megkapta tőlem méltó jutalmát, s a friss almát mindketten boldogan ropogtatták.

(A képen Napsugár látható.)

Vagyis a gyakorlás után a lovak duplán élvezhették a bőséges finomságot, köszönhetően annak, hogy a munka során kitartottak mellettem bizalommal, tisztelettel, szeretettel és közben élvezték is a feladatokat. 🙂

Szeretnéd ha a két ló egyike lenne a partnered a lelki blokkok oldódásában, és képességeid fejlesztésében? Hóvirág és Napsugár szeretettel téged vár.

Keress meg, akár egyénileg, baráti társasággal, vagy céges csapatépítés keretében. Kattints erre a linkre, és olvasd el a részleteket: Ló asszisztált önfejlesztés és csapatépítés

(írta és szerkesztette: Kabany Csilla, a KreatívSpirit lélekoldó-erősítő alapítója, szövegíró, a ló asszisztált önfejlesztő minikurzusok és csapatépítés vezetője)