UA-2791234-58
Egyébkreatív gondolatokpozitív gondolatok

Beszélgetés őserőről, Élet Virágáról, gyönyörű ékszerekről – Csisztu Zsuzsa is vendégem volt

By 2017-12-20 No Comments

Nemrég hivatalos voltam a ZEMA ŐSERŐ ékszerkollekciójának bemutatójára, ahol szebbnél szebb magyar ősmotívumokkal, és magyar festőket idéző díszítéssel ellátott, igényes, precíz, kézi megmunkálású ékszereket mutattak be a tervezők.

Mint kiderült, nemcsak nők, hanem férfiak is hordhatnak ilyen egyedi kiegészítőket, hiszen számukra különleges kidolgozású, porcelán mandzsettákat terveznek.

A rendkívüli bemutatón először Papp Erzsébet kreatív igazgatót kérdeztem az új kollekcióról.:

 • A mostani kiállításon melyik az a motívum, amit szeretnél kiemelni? Van kedvenced?

Papp Erzsébet, a ZEMA Őserő kollekció tervezője: – Mindegyik kedvenc, de talán a színvilág az, ami meghatározza a mérleg nyelvét. A szkíta motívumokat egy könnyed színvilággal hoztam össze, és talán ez az, ami a legjobban tetszik. Nagyon sokat dolgoztam vele, és még most sem mondható teljesen késznek.

Kollekción belül finomítani fogunk a formán, vagy a mintán és csak így kerül majd bővítésre. Valószínűleg a karkötő alakja is változtatásra fog kerülni.

 

 • Voltak nagy viták azalatt, mialatt kialakult a kollekció?

P.E.: – Nem, hiszen egy olyan fantasztikus csapat áll a rendelkezésemre, akiknek a fókusza mindig azon van, hogy közösen együttműködve, a lehető leghatékonyabb módon valósítsák meg a kiszabott feladatokat.

 

 • Hogyan született az az ötlet, hogy ezeket a motívumokat fogod elővenni?

P.E.: – Tradicionális motívumokkal mindig  is foglalkoztunk, de ez a mostani egy sokkal erőteljesebb, sokkal nagyobb kollekció, hisz ez a magyarság eredetét dolgozza fel. Természetesen a teljesség igénye nélkül, mert ez egy hatalmas témakör.

 • Mennyi időt vett igénybe a kutatómunka?

P.E.: – Körülbelül egy éve tart, mely során számos kutató szakemberrel, többek között a Nyíregyházi Egyetem egyik tanárával is egyeztettem. Komoly szakirodalmak áttanulmányozására volt szükség, hiszen fontos számomra a történelemhez való hűség.

 Az Élet Virágával már többször találkoztam, és sok téma kapcsolódik ehhez a motívumhoz. Számomra az Élet Virága olyan, mintha a négy őselemet (tűz, víz, föld, levegő) teljesen magába foglalná.

P.E.: – A négy fő elemet egy-egy kollekcióval hoztam össze, de az Élet Virága, egy különálló, egyedi kollekció. Az Élet Virága az alap minta, és ehhez kézzel festjük fel a platinát és az aranyat. Azért fontos ez a motívum, mert a magyarság eredetéről beszélünk, ezt a motívumot pedig keletről hozták be őseink az országba, ahol már én is többször megfordultam. Többek között Thaiföldön, Kínában és mindenhol találkoztam ezzel a mintával.

 • Úgy tudom, hogy ez az újjászületés jelképe is.

P.E.: – Elképzelhető, viszont ilyen irányú kutatást nem végeztem, azonban engem is foglalkoztat a téma. Tavaly nyáron egy szatmári biciklitúra alkalmával egy fejfán találkoztunk ezzel a motívummal, az egyik helyi református templom temetőjében.  Mindenesetre magának a mintának a jelentése és a hatása is pozitív.

 • A négy elem közül az őserőt melyik együttes emeli ki a legjobban?

P.E: – Együtt az összes, hiszen az őserő a magyarság eredetét, származását és erejét foglalja össze. Ez a hatalmas erő mindenkiben ott rejtőzik, de csak nagyon kevesen figyelnek oda rá és még kevesebben használják fel. Reményeim szerint ez a kollekció segít majd abban, hogy egyre többen felfigyeljenek a magyar őserő jelentőségére.

(a fenti képen beszélgetőpartnereim: Papp Erzsébet és Csisztu Zsuzsa)

A bemutató során Dr. Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságíró Szövetség első alelnökét és a ZEMA ékszermanufaktúra nagykövetét, az ékszerkollekció egyik legszebb mintájáról, az Élet Virága motívumról kérdeztem.:

 • Számodra mit jelent az a kifejezés, hogy: Élet Virága?

Dr. Csisztu Zsuzsa: – Önmagában az életet jelenti számomra. Amikor valami virágzik, az azt jelenti, hogy a legszebb arcát mutatja. Megfigyelhetjük, hogy a magból kezdetben csak egy zsenge hajtás nő ki, ami aztán bimbót növeszt, végül pedig virágba borul. Ebben a folyamatban felfedezhetjük azt az életszakaszt, amire minden élőlény vágyik.

Tehát amikor a legszebben ragyog valami, akkor a legvonzóbb, és ekkor van leginkább ereje teljében.

Úgy gondolom, hogy ez az Élet Virága motívum azért fantasztikus, mert rendkívül letisztult, egyszerű, ugyanakkor megtalálható benne a végtelenségre utaló jel is. Ez olyasmi, ami sohasem ér véget, folytatólagosan halad előre, csak úgy, mint a tenger hullámai.

 

 • Ezt akár hívhatnánk áramlásnak is. Az életedben lévő nehezebb időszakok közepette miből tudtál erőt meríteni?

Dr. Cs. Zs.: – Alapvetően hívő ember vagyok, és sokat jelent számomra, hogy van egy belső visszavonulásom. Mindettől függetlenül úgy látom, hogy az életnek van egyfajta természetes periodicitása. Persze, amikor mélyponton vagyok, nem érzem ezt szükségesnek ahhoz, hogy értékelni tudjam az amplitúdó másik oldalát.

Számomra az erő fő forrását a család jelenti. Azt a három férfit, a háremfiúkat: a férjemet és a két fiamat, akik rengeteg energiaráfordítást igényelnek. Lényegében ez is egy áramlás, egy oda-vissza dolog.

Nyilván sok energia-befektetést igényel, hogy a család a hétköznapokban is jól tudjon működni és este, amikor átölelnek, őszintén a fülembe tudják súgni azt, hogy: Szeretlek! Ez egy olyan hatalmas energiaáramlás, amely mozgásban tartja ezt a perpetuum mobilét egész életünkben.

A nehéz időszakokon az segített át mindig, hogy hiszek a jóságban és abban is, hogy a dolgok hosszútávon a minőség felé mutatnak és elrendeződnek. Alapvetően magamat is jószándékú embernek tartom.

 

 • Az őserőre visszatérve, a négy elem közül – tűz, víz, föld, levegő – melyik a kedvenced?

Dr. Cs.Zs.: – Nagyon temperamentumos ember vagyok, ezért elsőként a tűz jut eszembe, ami aktívan lángol bennem. Ebből a belső tűzből nyerem az energiáim nagy részét is.

Azonban mivel a vízöntő jegyében születtem, a víz is fontos számomra. Ez abban is megmutatkozik, hogy nagyon sok vizet iszom, üdítőitalokat szinte nem is fogyasztok. Imádok a vízben játszani a gyerekekkel, úszni, vagy csak simán élvezni a víz áramlását. S bár a tűz és víz ellentétes elemek, de mégis azt gondolom, hogy ez a két elem harmóniában tud jelen lenni az életemben.

 

 • Közeledik az új év, mit üzennél az őserők kapcsán az új évre? Milyen lendülettel szeretnél nekivágni az új évnek?

Dr. Cs.Zs.: – Óriási lendülettel. Rengeteg tervem van a 2018-as évre is, amelyeknek egy része már idén el is indult, illetve el fog majd indulni.

 

 • Konkrétabban?

Dr. Cs.Zs.: – Nagyon örülök annak, hogy a Magyar Sportújságíró Szövetség első alelnökeként nagyon aktív 2,5 év van mögöttünk Szöllősi György vezetésével, amelynek a belső fejlődését társadalmi munkákkal próbálom segíteni. Jelenleg épp születőben van a szervezetnek egy nagy vállalkozása, amely a minőségi oktatásra épül. Ez a jövő évtől fog beindulni.

Emellett az Év Sportolója gálára is készülünk, amely január 11-én kerül immár a 60. Alkalommal várja a sportvilágot. A Szövetség rendezvényei közül ez a legnagyobb megmérettetés. A nemzetközi sportdiplomácia terén is sok pozitív dolog történt velem az idén.

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .