UA-2791234-58
Egyébkapcsolatokkreatív gondolatokKreatívSpirit módszerlélekodásokpozitív gondolatokszerelemváltozás

Bátorság útján 1. rész: Rossz szokások elhagyása, jó szokások bevésése – Szabadulás a hazugságok hálójából

By 2017-11-18 No Comments

Eddig a bátorsághoz vezető utat tárgyaltuk, és most rálépünk a bátorság útjára. Mint ahogy láttad az előzőekben, ezt az utat is elő kellett készíteni. Meg kellett barátkoznod azzal, hogy őszintén szembe nézz önmagaddal, mert őszinteség hiányában nem tudsz változtatni azon, ami nem tetszik a jelenlegi életedben.

Az első, amit meg kell erősítened magadban, az az önbizalom.

Őszinteség hiányában azonban az önbizalom kiépítését és megerősítését sem lehet elkezdeni.

Vegyük át, mit is jelent, ha hazudik valaki önmagának vagy másnak? Azt jelenti, hogy nem vállalja a felelősséget. A gyávaság és hazugságok körébe tartozik az is, ha valaki sunnyog, és nem mer véleményt nyilvánítani. 

Például megbízol valakit egy munkával, és az illető azt mondja, inkább nem mond határidőt, mert nem tud igérni semmit. Hogy mi? Nos, sajnos ilyenkor szintén az a helyzet, hogy az illető nem vállalja a felelősséget a saját munkájának elvégzéséért, és ezzel, mivel nem igért semmilyen időpontot, így azt hiszi, hogy bármeddig húzhatja a projekt elvégzését.

Miért vettük elő a hazugság témakörét? Mert sajnos a hazugság, a kamuzás is rossz szokássá válhat, és ha megszokod, akkor sok embert megbánthatsz ezekkel a hazugságokkal és sunnyogásokkal. Mert attól, hogy az, aki előtt sunyítasz, vagy akinek sorozatosan hazudozol, nem vágja a fejedhez percenként, hogy már megint hazudozol és lapítasz, attól még bizony észreveszi, ha így viselkedsz.

Egyszóval az első lépés, – ha szokásoddá vált a hazudozás – akkor tiszteld a másikat annyira, hogy nem nézed hülyének, és vállald a felelősséget: Szokj le a hazudozásról.

Oké, de hogy  szoktasd le magad a hazugságokról? Először el kell döntened, hogy csökkented a hazugságaid számát.

Aztán válassz ki egy hazugságot a sok közül, és kérdezd meg magadtól: Mit csinálnál, ha nem félnél kimondani az igazságot, ha kiderülne az igazság? Látod milyen szoros összefüggés van a hazugság és gyávaság, illetve az igazság és bátorság közt?

Mi az amit félsz megtenni, ami miatt hazugságba keveredtél?

Több, mint 20 éve foglalkozom lelki dolgokkal, és bátran állíthatom, hogy az én életem is nehézségekkel volt tele, és bizony én is sokszor féltem. A gyermekkorom tele volt félelmekkel és borzalmas dolgokkal.

Mégis itt vagyok.

Mert nem volt más választásom, mint bátornak lennem. Ha gyáva lettem volna, akkor öngyilkosságba menekültem volna már gyermekként. Durván hangzik ugye? De valami mégis itt tartott, és ezt a valamit nevezem Forrásnak, Végtelen Intelligenciának, vagy mások Istennek is hívják (a továbbiakban Végtelen Intelligenciának hívom).

Visszatérve a félelmekre: Nagyon sokszor kiderült a számomra, hogy amitől félünk, az sokszor csak az elménkben létezik, illetve meg lehet tanulni a félelmet szépen elengedni és átformálni.

Fontos tudni, hogy van olyan félelem, ami a javadat szolgálja. Például ha 20 méter magas toronyból lenézel, és nem mersz kiugrani, mert félsz, az jó, mert ez a félelem megmenti az életedet.

A félelmek másik formája az aggodalom. Az aggodalom a jövőtől való félelem, és ez bizony gúzsba köthet, amikor arról van szó, hogy változtatni szeretnél az életeden. Ilyenkor az ismeretlentől való félelem tarthat vissza.

De mi lenne, ha most már változtatnál a hozzáállásodon, és az ismeretlenre nem valami félelmetes mumusként, hanem örömteli kalandként és kreatív lehetőségként tekintenél?

Ugye, hogy így nem is olyan félelmetes? Így inkább már kíváncsivá tesz az ismeretlen, és megjön a kedved a felfedezéséhez.

 

Vagy ha őszintének kellene lenned magadhoz és másokhoz, de nem mered kimondani az igazságot, mert rettegsz attól, hogy mit fognak szólni, és félsz az esetleges konfliktusoktól.

Különbség van a között is, amikor mérlegelni kell, hogy pld. kinek beszélsz egy tervedről, célodról, mert nem jó ha fűnek-fának beszélsz róla, max. csak az érintetteknek, illetve annak a szakembernek, aki segíteni tud neked célod elérésében.

Fel kell ismerned azokat a helyzeteket is, amikor ki kell mondanod az igazságot.

Például ki mered-e mondani az igazi szerelmednek azt, hogy: Szeretlek. Ehhez kell sokszor az igazi bátorság.

 

Ehhez kapcsolódóan áll itt egy idézet Martin Luther Kintgől:

 

“Az életünk abban a pillanatban kezd véget érni,

amikor szótlanok maradunk azokról a dolgokról,

amelyek igazán számítanak.”

 

 

Javaslok a számodra egy nagyon hatékony elképzelést: Ez az elképzelés azon alapszik, hogy – picit most tekintsünk el a fizikai létben lévő szüleinktől –  a valódi szülőnk, akitől származunk, az a Végtelen Intelligencia.

A Végtelen Intelligencia pedig mindennél hatalmasabb, még a félelemnél is. A Végtelen Intelligencia, mint szerető és gondoskodó szülő mindig védelmez téged, mindig számíthatsz rá. Ezt a saját életemben is tapasztaltam. Fogok még neked erre a későbbiekben saját példákat is hozni ebben a blogomban.

Ha el tudod képzelni, hogy ez a Végtelen Intelligencia mindig szeretettel áll melletted, akkor sokkal nagyobb biztonságban fogod érezni magad. Egyelőre barátkozz meg ezzel a ténnyel, és a többi bejegyzésekben még bővebben kifejtem, milyen hatalmas lehetőségek rejtőznek ebben az elképzelésben.

Ha megbarátkozol azzal is, amitől féltél, akkor az önbizalmad is nagyobb lesz.

Ugye látod, hogy ezért az első lépés a bátorság útján az őszinteség és a felelősségvállalás.

(írta és szerzői jogok: Kabany Csilla, a KreatívSpirit alapítója és oktatója, SVT-szakember. Az írást részleteiben vagy egészében kizárólag a szerző megjelölésével és blog nevének, linkjének közzétételével oszthatod meg.)