UA-2791234-58
Egyébkapcsolatoklélekodásokpozitív gondolatokszerelemváltozás

A bátorsághoz vezető út 1. rész – Harmonikus válás feltételei

By 2017-10-27 No Comments

A bátorságnak sok feltétele van, ezért első körben ezekről a feltételekről írok.

Beszéltünk már az őszinteség fontosságáról, és elsősorban önmagaddal kell őszintének lenned.

Miért fontos az őszinteség a bátorsághoz vezető úton?

Mert ha továbbra is hazugságokat adsz elő magadnak, akkor a külvilág, rokonok, ismerősök könnyen elbizonytalanítanak, és a bátorságod csak rövid ideig tart.

(A fenti képhez: A félelem néha olyan, mint egy sötét erdő, éjszaka. Ha csak a sötétségre fókuszálsz, akkor elragad a félelem, de ha felnézel az égre, akkor látod, hogy mennyi fénylő csillag kísér téged és segít neked, hogy kijuss a félelem sötét erdejéből)

A bátorsághoz vezető útnak több szintje van, és mindegyik szinten tenned kell azért, hogy ezt elérd.

Ezekről a szintekről írok most:

Melyek ezek a szintek?

 • Tudatos,
 • tudatalatti,
 • lelki,
 • szellemi

A bátorság nem létezik félelem nélkül, hiszen a bátorság azt jelenti, akkor is megteszel valamit, ha van benned félelem. Aztán idővel rádöbbensz, igazából nincs is mitől félned.

Vegyük sorba azokat a félelmeket, amelyek a válás során felbukkanhatnak benned:

 1. A házastárs leszedi a fejem.
 2. Anyám/apám, rokonság szívrohamot kap, ha ezt megtudják.
 3. Felezni kell az anyagiakat.
 4. A gyerek sérül (Erről már korábban is beszéltünk, akkor sérül a legjobban, ha hazugságban élsz a pároddal.)
 5. Egyedül maradok.
 6. Hogy boldogulok egyedül?

 

 1. A házastárs leszedi a fejem. c. félelem-gondolat: Mi történhet? Max ordibál, vagy könyörög, fenyegetődzik, de ez is elmúlik nála. Lefejezni pedig semmiképp sem fog.
 2. Anyám/apám, rokonság szívrohamot kap, ha ezt megtudják. c. félelem-gondolat: Mi törtéhet valójában? Igen, lehet, hogy elkezdenek papolni arról, hogy:
 • X. éve együtt vagytok, épp most válnál el a házastársadtól? Igen.
 • Vallási kérdéseket is elővehetnek, miszerint: De hát megfogadtad. Oké, és itt álljunk meg. Isten nem büntet, és ha Isten a szeretet, nem várhatja el tőled, hogy életed végéig egy hazug kapcsolatban élj. (Főleg, ha már mást szeretsz.)

A másik pedig, hogy a fogadalmakat vissza is lehet vonni, és valójában ezért sem fog Isten büntetni, ezt csak az emberi elme képzeli.

Ha Isten a szeretet, akkor csakis az igazi szereteten, szerelmen alapuló társulásokat támogatja. Ha a házasságban nincs szerelem, de házasságon kívül már igen, akkor a házasságon kívüli szerelmedet maximálisan támogatja Isten, vagy Forrás, vagy a Végtelen Intelligencia (kinek milyen elnevezés a szimpatikus).

 • Ha valamelyik rokonod valóban fizikai tüneteket produkál a hír hallatán, akkor beszélgess el vele, és tudasd vele, hogy nem zsarolhat téged érzelmileg a betegségével. Sajnos sokan – nyilván nem tudatosan, hanem tudat alatt, – a betegséget érzelmi zsarolásra is használják. De egyéb módon, pld. bűntudatkeltéssel is élhetnek.
 • Ha a rokonságod ítélkezik feletted azért mert a válást mindenképp végig akarod vinni, akkor egyértelműen és határozottan tudasd velük, hogy nagyon szereted őket, de ez a TE Életed.

Felnőtt ember vagy, és „negatív kárálások” nélkül engedjék, hogy változtass az életeden.

Amit pedig a pánikoló rokonságnak üzenek: Ha valóban szeretitek a fiatokat, rokonotokat, akkor ne károgjatok a fülébe negatív ítélkezést a válás miatt. Mert, az az igazság, hogy a válás nem kudarc, az igazi kudarc az, ha valaki gyáva és nem mer kilépni egy olyan kapcsolatból, amiben a szerelem már nincs jelen.

Szóval kedves szülők s egyéb rokonok, ha valóban szeretitek a válófélben lévő rokonotokat, akkor – ha nem is értesz egyet vele, és pillanatnyilag nem is támogatod – legalább a negatív, pánikoló beszédektől kíméld meg őt.

A saját és klienseim életében egyaránt találkoztam olyan rokonnal, aki „Én csak jót akarok.” címszóval, plusz lelki terhet tett az illetőre. A legjobbat akkor teszed a szeretett rokonoddal, ha bízol benne, és hagyod, hogy a saját életét élje.

 

 1. Felezni kell az anyagiakat. Hogy fogok megélni? Hú és a fizetésem egy részét oda kell adnom neki a gyerek miatt. stb…
 • Magyarországon a helyzet sokkal jobb ebben a kérdésben mint pld. Amerikában. Ott a válásnál az asszony visz mindent, főleg, ha gyerek is van. Itt nálunk, ez teljesen más, úgyhogy nyugi, túléled ezt is.  Arról már előző bejegyzésemben írtam, hogy mindennek ára van.

Át kell gondolnod: Inkább vagyont felezel, vagy évek múlva, esetleg valamilyen betegséggel vagy más felmerülő súlyos problémával fizetsz azért, hogy szőnyeg alá söpörted a dolgokat, esetleg elnyomtad egy másik személy iránt érzett szerelmedet? Mert azt te is tudod, egészséget, és valódi szerelmet nem lehet pénzért venni.

 • Az alábbiakban még adok tippeket, hogy az anyagiakkal kapcsolatos félelmeidet hogy tudod átalakítani. Nagyon fontos, mert amitől félsz azt megteremted. Viszont a jó hír, hogy a félelmeket át lehet alakítani támogató energiákká.

 

 1. A gyerek sérül c. félelem-gondolat. A lelki sérüléseket meg kell tanulni kezelni, illetve ha érzelmileg elég intelligensek a szülők, akkor el is lehet kerülni. Ma már számos lehetőség van arra, hogy a válást is kultúráltan tudd véghez vinni házastársaddal.

Ha a házastársad a gyerekkel akar téged érzelmileg zsarolni, akkor tudnia kell, hogy azzal, hogy a gyereket eszközként használja, ezzel sajnos pont ő árt a gyereknek.

 • Ha a gyerek azt mondja nem szereted őt, mert elválsz, és otthagyod őt is: Többször is beszélgetni kell a gyerekkel erről, és tudatosítani kell benne, hogy még ha külön is költözöl tőle, nem hagyod el őt, és mindig számíthat rád. A szülő gyermek kapcsolat ugyanis, – ha szereteten alapul – a válás után, egy idő elteltével sokkal jobbá, meghittebbé válik. Folyamatosan éreztesd a gyerekkel, hogy nagyon szereted őt.

 

 • Jelentkezhet a bűntudat, hogy ha esetleg nem nálad fog lakni a gyermek. Megértem, hogy ez nehéz, de hosszútávon egy jó példát mutatsz a gyermekednek, hogy igenis te bátor vagy, és bátran kiállsz magad (és ha van) az igazi szerelmed mellett. És természetesen ő is helyet kap az új helyzetben is, ő mindig megkapja tőled a szeretetet, bármi történjen.

 

 • Előfordulhat, hogy a bátorságod meginog emiatt, hogy esetleg nem találkozol mindennap a gyermekeddel.

Számtalan esetben látható az, hogy pld. lányos apukáknál, ha a gyerek anyjával már nincs igazi szerelmi kapcsolat, a kislány lesz egy minitársa az apjának. („Mert milyen jót lehet hülyéskedni vele…”) Csak sajnos ez hosszútávon nem megoldás, hogy csak a gyerek miatt érzed jól magad.

Onnantól kezdve borul fel igazán a családi rendszer, ha a gyerek a társ helyébe lép, és tudatosan ezt a párok soha nem veszik észre, amikor ez megtörténik. Ezt nemcsak az életben, hanem rengeteg családállításon is tapasztalhattuk. És igaz ez akkor is, ha a pár megjátsza a boldogságot a gyerek és a külvilág kedvéért.

 

 1. és 6. pont: Egyedül maradok. Hogy boldogulok egyedül? c. félelem-gondolat:

No igen, ez a félelem főleg azok körében fordul elő, akik még sohasem éltek egyedül. Szülőktől egyből párkapcsolatba mentek át, és nem kellett megtapasztalniuk azt, hogy egyedül kell élniük.

Sőt! Ismerek olyat is, aki azért maradt benne egy párkapcsolatban, mert félt az egyedülléttől. Ugye mondanom sem kell, hogy boldogtalan kapcsolatban él.

Mitől félsz, amikor egyedül vagy? Az egyedüllétet magányként éled meg, vagy elhagyatottsággal azonosítod be? Akkor bőven van itt teendő, hiszen ha ugye a válás mellett döntöttél, azt jelenti, hogy bár fizikailag együtt éltél egy társsal, de valójában ez már társas magány volt. Ha mégis ilyen félelmeid vannak, akkor nemcsak a bátorságod, hanem az önbizalmadat is növelni kell.

Mivel eléggé hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, amiben áttekintettünk a válással kapcsolatos néhány félelem-pontot, a következő bejegyzésben térek ki részletesebben arra, hogyan tudod megerősíteni a lelked, hogy bátran és ügyesen vidd végig a válás folyamatát.

 

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .